Tips för att bli vän med din nya katt

Ofta behöver en omplacerad katt lite extra omvårdnad och socialisering för att börja lita på oss människor igen. Här kommer några tips på hur du blir vän med en ny katt.

Snällblinka
Att stirra betyder på kattspråk att man utmanar, om du får ögonkontakt med katten så blinka långsamt. Får du en blinkning tillbaka säger katten "det är ok, jag vet att du är snäll". Om katten fortsätter att stirra på dig så blinka en gång till och titta sedan bort.

Lugnt småprat
Använd en mjuk röst när du pratar med katten och prata så mycket du bara orkar för att vänja katten vid att fokusera på dig utan att det händer något läskigt.

Ta det i steg
Om katten tycker att det är superläskigt och gömmer sig exempelvis under sängen kan lägga dig bredvid sängen på golvet och prata med katten. Gör dig så liten som möjligt och blockera inte kattens flyktväg, då orsakar du bara att katten känner sig trängd. Är den lugn med att du sitter och prata med den, och lägg något som du har på dig, ex ett par glasögon så den får känna närmare på doften.

Sträck ut din hand
Erbjud katten möjligheten att nosa på din hand utan att du försöker att klappa. Erbjud gärna favoritgodiset i din utsträckta hand, men vågar katten inte ens ta godbitarna ur handen så lägg dom bredvid handen och öka på svårighetsgraden allt eftersom katten accepterar framstegen.

Klappa på rätt ställen
Alla katter njuter av att bli kliade under hakan och bakom öronen, men i övrigt är det högst individuellt hur eller om de vill bli klappade. En bra tumregel är att inte klia på magen eller rumpan om du inte är helt säker på att just denna katt gillar det.

Lek med vippor
Att leka och jaga frigör massor av naturliga må-bra-ämnen i kattens kropp och är faktiskt en ovärdelig del i att stärka självförtroendet. Med en vippa är du som tvåbening både delaktig i det roliga men ändå på behörigt avstånd och utan risk att katten råkar klösa dina händer. Locka gärna med vippan om katten har gömt sig. Avsätt en stund varje dag för lek och avsluta gärna leken med en godbit eller middagen.

Gör ditt hem kattvänligt
Se till att katten har ställen där den kan dra sig tillbaka när den vill vara i fred. Höga klösträd är i regel en fantastisk investering som, utöver motion och klösmöjligheter, erbjuder katten en trygg plats att sova och spana på. Koppla gärna in en Feliway-dosa i vägguttaget. Den sprider en, för oss omärkbar, men för katten mycket viktig doft som säger "det här är mitt revir!". Det kan hjälpa katten att slappna av.

Tid, tålamod och respekt!
 Det är en fin balansgång att inte backa för mycket men ändå tillåta katten att känna att den har kontroll över situationen. Fortsätt att respektfullt utmana katten så kommer det att ge resultat.